Omslagdoek – niet ingewikkeld want snel gewikkeld

Om verwarring voor te zijn… is een omslagdoek een sjaal of een stola, of andersom? Die woorden worden nog al eens door elkaar gehusseld. Dat is begrijpelijk want alle drie verwijzen ze naar mooi afgewerkte stukken stof. Die als modeaccessoire kunnen gedragen, soms zuiver decoratief maar ook wel als een onmisbaar deel van je garderobe. En alle drie kunnen ze van zijde zijn, super zacht kasjmier, wol, linnen, noem maar op. En dan kunnen ze alle drie ook nog alle vormen aannemen.

Wat een omslagdoek wel is

Zo’n doek is een wat groter stuk stof, vaak rechthoekig gesneden. Maar er zijn er ook die driehoekig of vierkant van vorm zijn. De doek wikkel je om je lichaam. Overigens dragen mannen ze ook wel. Er zijn twee hoofdredenen om een omslag te dragen:

• functioneel, om je warm te houden

• decoratief en/of als aanvulling op je kledingstijl

Daarnaast kan een omslagdoek ook een religieus doel hebben. Denk aan een gebed doek of liturgische doek. Een stola is wat formeler dan een doek en kan een brede sjerp zijn die je over de schouders drapeert. Stola’s zijn minder groot dan omslagdoeken. En een sjaal (ook shawl genoemd) kan dun en lang zijn, bijvoorbeeld een sjaal van wol. Deze wikkel je eerder om je hals en nek, terwijl een omslag rond je lichaam komt.

Hoe draag je ze?

Op de wijze die je prettig vindt zitten en mooi vindt staan, natuurlijk. Kom je daar niet verder mee? Dan zijn hier een paar altijd geslaagde opties:

• over je schouders hangen en aan de voorkant een losse knoop erin doen

• draperen als een lekkere dikke sjaal om je hals

• om je schouders doen en een kant over de andere schouder heen vouwen

• losjes over je armen dragen

Draagbaar genoegen

Ken je dat gevoel dat de kilte wat over je heen kruipt maar je in een warme jas jezelf meteen in de oven voelt zitten? Dat is het ideale moment om een zo’n doek te gebruiken. In de zomer houdt hij de jas bij je vandaan op koele uurtjes. Zodat je ook ’s avonds nog even met vriendinnen kunt kletsen in de loungeset. Omslagdoeken werken ook wat prettiger dan fleece dekentjes en ze kleden natuurlijk veel mooier af. Eigenlijk is een omslag, omdat je die rond je hele lichaam kunt wikkelen, een soort ‘voorjasje’. Je kunt je doek natuurlijk ook als driehoek sjaal draperen. Goede exemplaren zijn vaak gemaakt van natuurlijke stoffen zoals katoen, linnen of wol. 

Elk seizoen wisselen van omslagdoek

Eigenlijk zou je er ook meer dan eentje moeten hebben. Goed voor het combineren maar door de stof ook goed voor verschillend weer. Gebreide wollen varianten zijn heel behaaglijk als het begint te winteren. En voor zomerse dagen heb je baat bij een linnen variant want die is lekker luchtig. Je koopt ze met soms hele mooie kiltspelden. Net voor de zomer werkt een katoenen stof heel goed. Probeer wel te gaan voor een doek van hoge kwaliteit. Die zijn veel meer kleurecht, krimpvrij en, ook niet verkeerd in deze tijd, echt duurzaam. Zo kun je jaren met je favoriete omslagdoek mee.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *