Hoelang moet je herstellen na buikwandchirurgie

Wanneer je een buikwandoperatie ondergaat, is het goed te weten dat je zeker enkele weken uit de roulatie bent. Buikwandchirurgie is namelijk een relatief zware ingreep. Ondanks het feit dat ze niet door je spieren heen hoeven, wat ze bij een keizersnede natuurlijk wel moeten, is de hersteltijd ook in dit geval gemiddeld zo’n 3 tot 4 weken. Gelukkig hoef je je geen zorgen te maken over het feit dat je de hele dag plat moet liggen. Na deze ingreep kun je namelijk gerust na een week weer voorzichtig beginnen met wat dingen te doen. Uiteraard is het niet de bedoeling dat je zwaar gaat tillen, aangezien de druk op de wond kan zorgen voor het losgaan van de hechtingen. Om ervoor te zorgen dat je weinig tot geen last hebt, zal er na de operatie een speciaal drukverband worden aangelegd, zodat de zwelling direct kan worden tegengegaan.

De reden dat mensen kiezen voor buikwandchirurgie

Buikwandchirurgie is een redelijk pittige ingreep. Je vraagt je daarom dan ook misschien wel af waarom mensen ervoor kiezen om een dergelijke ingreep te laten doen. Vervelend genoeg heb je niet altijd de keuze of je een ingreep zou willen doen ja of nee. Wat je namelijk vaak ziet, is dat mensen die zwanger zijn geweest of veel kilo’s zijn afgevallen. Te maken hebben met een verzakking van de buikwand. Vooral tijdens de zwangerschap, waarbij het lichaam natuurlijk 9 maanden lang heel voorzichtig iets is opgerekt, zien we dat de verzakking redelijk ernstig kan zijn. Niet alleen heeft lichaam 9 maanden kunnen wennen, maar wordt de tegendruk natuurlijk ook in één keer volledig weggehaald. Op het moment dat het kindje namelijk geboren is, is de druk tegen de buikwand natuurlijk in één keer weg. Omdat deze verzakkingen niet alleen fysieke ongemakken kunnen geven, maar ook mentaal z’n weerslag kunnen hebben, is het verstandig te kiezen voor een buikwandcorrectie.

Houd rekening met een aantal weken verlof

Nadat je bent geopereerd, zal je ter observatie vaak nog een nachtje in het ziekenhuis moeten blijven. Maar wanneer de volgende dag alles goed is, mag je vaak ook al vrij snel weer naar huis toe. Op het moment dat je thuis bent begint dan ook daadwerkelijk het herstel. Vooral in de eerste dagen voelt je buik vaak nog wat onwennig en kun je last krijgen van een wat drukkend gevoel en wat zwellingen. Niet voor niets is het daarom ook zaak dat je de eerste paar dagen helemaal niets doet. Uiteraard mag je rustig wandelen en zitten en hoef je echt niet de hele dag in bed of op de bank te blijven liggen, maar is tillen uit den boze. Ook in de weken die volgen zal je alle tijd en ook rust moeten nemen om alles goed te laten genezen. Het is daarom dan ook niet heel vreemd dat je al snel rekening moet houden met een verlofperiode van 4 tot 6 weken, alvorens je weer voorzichtig kunt beginnen met de wat lichtere huishoudelijke taken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *